Alles over zonnecollectoren

Vandaag kijken we naar de toekomst van verwarmen. Om water te verwarmen, is energie nodig. Voorheen kwam die energie altijd uit gas of stroom. Maar tegenwoordig zijn er duurzame opties op de markt. Met een bijvoorbeeld een zonneboiler bespaart u flink op uw energiekosten én helpt u mee aan een duurzame toekomst. En bij een zonneboiler horen zonnecollectoren. Maar wat zijn dit precies en hoe werken ze? Wij vertellen u er in deze blog alles over. 

Wat zijn zonnecollectoren?

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in energie voor de verwarming. Deze collectoren horen bij een zonneboiler en zetten de warmte van de zon om in warm water. Let op! Ze zijn dus niet hetzelfde als zonnepanelen. Zonnepanelen zetten namelijk het gewonnen zonlicht om in stroom in plaats van warm water. 

Hoe werken zonnecollectoren?

Zonnecollectoren vangen dus zonne-energie op. Om dit te doen worden de collectoren vaak op het dak geïnstalleerd. Hier worden ze aangesloten op een buizenstelsel waardoor een speciaal soort antivries vloeistof loopt. De collectoren verwarmen de vloeistof en vervolgens loopt deze verwarmde vloeistof naar een boiler met leidingwater, die dankzij een warmteverspreider of warmtewisselaar wordt opgewarmd. 

Rendement en opbrengst van zonnecollectoren

Met een zonneboiler kunt u besparen op de energierekening. Hoeveel dit precies is hangt natuurlijk af van uw energieverbruik, hoeveel collectoren en geplaatst worden en de tijd van het jaar. Meer zon, betekend namelijk dat er meer zonne-energie wordt opgewerkt. Over het algemeen heeft u de zonneboiler binnen zo’n vijf jaar terugverdiend. Een mooie bijkomstigheid, u kunt subsidie voor zonneboilers aanvragen. Genoeg reden om een zonneboiler te overwegen!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*