tuinstoel

Wanneer je tegenwoordig de vloer in jouw huis wilt vervangen, dan heb je meer keus dan ooit. De meeste mensen denken echter niet aan keramische houtlook tegels wanneer ze bijvoorbeeld de vloer in de woonkamer vervangen. Zonde, want met deze tegels kun je hetzelfde effect bereiken als met een echte houten vloer of met een laminaat vloer. Je profiteert met keramische tegels echter van weinig onderhoud, een lange levensduur en prachtige designs. Wat zijn de voor- en nadelen van houtlook tegels? Kom erachter in dit artikel.

Houtlook tegels zijn bijna niet van echt te onderscheiden

Deze tegels van tegenwoordig ogen zo natuurgetrouw, dat je het verschil met een echte houten vloer nauwelijks nog ziet. Je voelt het verschil wel, dit kan ten voordele of ten nadelen zijn, net wat jij belangrijk vindt. Waar deze tegels namelijk van hout verschillen, is dat ze niet krimpen, ze prima tegen vocht kunnen en er nauwelijks slijtage op te zien is. Wanneer je van dat karakteristieke gepiep en gekraak van oude huizen houdt, dan kun je beter hout kiezen, maar als je een strakke onderhoudsvriendelijke vloer wilt, ga dan voor houtlook tegels kopen.

Hoe zit het met vloerverwarming en houtlook tegels?

Een nadeel van keramische houtlook tegels is dat ze niet hetzelfde warme gevoel als hout hebben. Wanneer je echter vloerverwarming hebt, dan hoef je daar niet over na te denken. Doordat keramische tegels niet krimpen, zijn ze geschikt voor vloerverwarming. Ze geven de warmte makkelijk door en houden deze ook nog een tijd vast. Je geniet dan van heerlijke warme voeten.

Onderhoudsarme vloer 

Je las het net al, houtlook tegels hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft dus niet zoals bij hout wel moet, de vloer eens in de zoveel jaar te schuren, in de was te zetten en kromgetrokken of planken met splinters te vervangen. Dit maakt keramische tegels tot één van de meest onderhoudsvrije vloeren die maar verkrijgbaar zijn. Wanneer je water op de vloer morst, of zelfs wijn of pastasaus, is er niets aan de hand. Even een doekje erover en klaar. De toplaag van keramische tegels is bestand tegen vocht. Hierdoor kun je de deze tegels ook in de badkamer, het toilet of in de keuken leggen.

Tegels leggen

Je leest vrijwel alleen maar voordelen. Je zou toch een addertje onder het gras verwachten. Is misschien niet alles mogelijk wat je van houten vloeren wel verwacht? Houten vloeren hebben als nadeel dat ze werken, maar dit kan ook een voordeel zijn. De houtlook tegels moeten op een vormvaste ondergrond gelijmd worden en kan niet zwevend (niet verbonden met de ondergrond), zoals een houten vloer dit wel kan, gelegd worden. Je zult dus meer voorbereidingen moeten treffen voor je kunt leggen. Bijvoorbeeld met een cementvloer of vloer van vormvast multiplex die je met schroeven aan de ondervloer bevestigt. Breng altijd bij keramische tegels aan de randen kit aan en doe daar geen voeg. Een voeg kan breken door beweging, terwijl de kitrand tussen vloer en muur beweging op kan vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *