Kunstuitleen is een goed alternatief voor het kopen van een duur kunstwerk. Zeker als je bang bent dat je geen goede aankoop doet en het kunstwerk na een korte tijd zat bent. Ook is het handig om te doen voor de afwisseling of om in een korte tijd een hoop kleur te geven aan je inrichting. Dit kunnen bedrijven huren maar ook jij voor in je woonkamer. Er zijn verschillende soorten kunst dat je kan huren. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen, sculpturen, foto’s of zeefdruk. In elke grote stad zit er wel één, een bekend voorbeeld dat ook populair is de kunstuitleen Utrecht.

Hoe werkt het?

Als eerst zoek je contact op met een kunstuitlener. Je kan langs komen maar je kan ook online je kunst uitzoeken. Het is aan te raden om in het echt een kijkje te nemen in het gebouw zodat je goed de kleuren kan zien. 

Je huis of bedrijf kan worden ingericht met de kunst. Dit kan je zelf doen maar dit doen de bedrijven die de kunst uitlenen ook. Dit is dan ook meer aan te raden zodat het niet beschadigd wordt. Als het bedrijf komt om je huis of bedrijf in te richten komt er ook een technische dienst mee. Deze zorgt ervoor dat alles netjes en goed wordt opgehangen.

Verzekeren

Vanaf het moment dat de kunst hangt of geleverd is, ben jij er verantwoordelijk over. Dit betekend dat als het beschadigd raakt dat jij er voor moet betalen. Tuurlijk is de kunst verzekerd maar je hebt er een eigen risico bij van minimaal €250. Het eigen risico verschilt per organisatie. 

Waarde en tarieven

Bij kunstuitleen kan je kunst kopen, huren of er voor sparen. Kopen is duidelijk. Huren kan door elke maand een bedrag te betalen, wil je een ander kunstwerk? Dat kan, het is in de meeste gevallen maandelijks opzegbaar. Sparen voor kunst? Dat is ook vaak een mogelijkheid. Dit houdt in dat je een kunstwerk leent maar in plaats van dat je maandelijks een bedrag betaald en aan het eind van een termijn het moet opzeggen. In plaats van de kunst moet terug geven is er ook een mogelijkheid om kunst te kopen in termijnen. Zo geef je bijvoorbeeld een jaar lang elke maand een bepaald bedrag en is het na 12 maanden afbetaald en is het jou eigendom. 

Verwijderen of wisselen van kunst

Als je een ander kunstwerk wil wordt jou kunst verwijderd door de technische dienst van het kunstuitleen bedrijf. Ook wordt de kunst na gebruik schoongemaakt zodat het weer gebruikt kan worden voor andere mensen. Hier rekenen kunstuitleen bedrijven geld voor. Dit kan zo iets meer dan €100 kosten per keer. Dit geldt dan ook voor het wisselen van de kunst.