infrarood verwarming in de badkamer

Dit artikel gaat over verwarming in de badkamer. Welke vormen zijn er? Maar eerst, waarom is het goed om verwarming in je badkamer te hebben?

Waarom verwarming in de badkamer?

Het is natuurlijk niet prettig om een koude badkamer in te gaan. Dat geldt ook als je onder de warme douche vandaan komt of uit de badkuip stapt. Vervolgens is het niet fijn om je met een klamme handdoek af te drogen. Na gebruik van een handdoek is het goed als die niet lang vochtig blijft. Tenslotte kan in een vochtige ruimte schimmel ontstaan en die is schadelijk. Om die te voorkomen, is ook een goede ventilatie van belang.

infrarood verwarming in de badkamer

Kenmerken van badkamerverwarming

Hoe intensief een badkamer wordt gebruikt, hangt mede af van het aantal personen waarvoor die is bedoeld. Normaliter zullen het begin en einde van de dag piekperiodes zijn. Gedurende de rest van de dag blijft de badkamer grotendeels ongebruikt. Om die gedurende de gehele dag op kamertemperatuur houden, doe je liever niet. Een badkamerverwarming dient daarom snel warm te worden. Ook is het nuttig als je voor het drogen handdoeken aan of anders dicht bij de verwarming kunt ophangen. Het is geen punt als na het uitschakelen de verwarming weer snel afkoelt.

Vormen van badkamerverwarming

Bij badkamerverwarming kan je onder meer de volgende vormen onderscheiden:

  • Traditionele CV-radiator
  • Vloerverwarming
  • Wandverwarming
  • Elektrische radiator
  • Infrarood verwarming

De drie eerstgenoemde vormen werken relatief traag. Het duurt even totdat een traditionele CV-radiator op temperatuur is. Dat geldt nog meer voor een vloer- en wandverwarming. Die kunnen de badkamer echter op een minimum temperatuur houden, opdat de ergste kou eruit is. Een elektrische verwarming, zoals de elektrische radiator en infraroodverwarming, werkt snel. Met zo’n radiator warm je de hele badkamer op. Met infrarood verwarming in de badkamer voel je de warmte heel snel. Maar het is stralings- en geen ruimteverwarming. Je moet je voor een infrarood paneel bevinden om warmte te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *